Search
  • Ivana Martinec

KAKO DO VELIKE GUZE?

Updated: Jan 29, 2021

Fitness influenceri, društvene mreže i suvremena okolina nameću veliku guzu kao pojam privlačnosti, utreniranosti i fitnessa. Radi takvih standarda, puno mladih žena postaje nezadovoljno sobom i traže razne načine da što prije povećaju mišiće stražnjice tj.gluteus. Internet je prepun vježbi kojima se ‘’brzo dolazi do velike guze’’. Nažalost, mnoge od tih vježbi nisu učinkovite, a neke čak mogu dugoročno dovesti do ozljede. Da bi uopće mogli shvatiti na koji način vježbom pogoditi gluteus, prvo trebamo znati od čega se on sastoji i koja mu je uloga u tijelu. Mišići stražnjice dijele se na gluteus maximus, minimus i medius. Sva tri mišića imaju ulogu u pružanju noge – npr. pri hodanju ili kada želiš ustati nakon sjedenja – gluteus je jedan od mišića koji ti to omogućuje. Osim toga, gluteusi omogućuju rotaciju natkoljenice prema van i odmicanje u stranu – pr.gluteus radi kada sjediš i širiš noge prema van.Gluteus je mišić koji bi svakako trebalo vježbati, ali ne zato da bude što veći na slikama, već zato što on igra važnu ulogu u stabilnosti kuka, koljena i lumbalnog dijela leđa. Modernim načinom života - cjelodnevnim sjedenjem i manjkom aktivnosti, gluteus slabi, a drugi mišići se previše aktiviraju kako bi preuzeli ulogu gluteusa. Zato je važno proporcionalno jačati mišiće kako ne bi došlo do gubitka njihove uloge i kompenzacije u tijelu koja može uzrokovati daljne probleme.


Ako stalno radiš čučnjeve i ne vidiš nikakav napredak, velika je mogućnost da se tvoj gluteus u vježbi uopće ne aktivira. Za rast gluteusa, važno ga je prije izvođenja vježbi pravilno aktivirati. Vježbe koje najviše pogađaju gluteus su hip thrust (potisak kukovima) i ekstenzije kukova, dok čučanj, mrtvo dizanje i varijante iskoraka u manjoj mjeri pogađaju gluteus. Naravno, to ne znači da više ne smiješ raditi čučnjeve ako želiš pogoditi guzu, već da uz njih u svoj trening uvrstiš i navedene adekvatnije vježbe. Uz dobar izbor vježbi, potrebno je i kvalitetno opterećenje. Velika kilaža uz forsiranje nikako nije dobra - sa pravilnom tehnikom, a najvažnije – vremenom i kontinuitetom možeš napredovati i podizati kilažu.

Zaključak; trikovi za brzo jačanje gluteusa – ne postoje. Kao i za sve ostale mišiće, potrebno je uložiti vrijeme, pravilno izvoditi vježbe i dozirati opterećenje kako bi došlo do napretka. Ako vježbaš prema neadekvatnim planovima koje se može naći na internetu i stagniraš, ne krivi sebe i razmisli o drugim opcijama koje ti se nude. Ako nemaš guzu kao instagram influencerice – zapamti - to su slike, igranje sa kutevima i svjetlom i nema razloga da se radi njih osjećaš nezadovoljno sobom. Dobro je ako te to motivira da se pokreneš, ali razmisli u što dugoročno ulažeš svoje vrijeme i trud.350 views0 comments

Recent Posts

See All