Search
  • Ivana Martinec

FITNESS, VJEŽBANJE ILI TJELESNA AKTIVNOST?

Updated: Nov 19, 2021


Iako naizgled sinonimi, svaki od ovih pojmova ima vlastito i drugačije značenje. Da razjasnim: tjelesna aktivnost je zapravo svako gibanje tijela pomoću mišića pri čemu se troši više energije nego što tijelo troši dok miruje. Primjerice, kada kasniš na posao, faks ili sastanak i kreneš trčati da uloviš javni prijevoz – obavljaš tjelesnu aktivnost! Tvoj tjelesni fitness objedinjuje komponente koje utječu na tvoju sposobnost obavljanja tjelesnih aktivnosti. Vježbanje je planirana i strukturirana tjelesna aktivnost kojom poboljšavaš svoj tjelesni fitness! Sve tri komponente povezane su i međusobno ovisne.


U shematskom prikazu kontinuiteta zdravlja možeš vidjeti karakteristike pojedinih faza razvoja zdravlja ili bolesti i procijeniti u kojoj se fazi trenutno nalaziš. Možda ti saznanje o tvom zdravstvenom stanju ponudi dodatnu motivaciju za trening.

Redovitim vježbanjem podižeš razinu svojih funkcionalnih sposobnosti, a samim time i razinu zdravstvenog stanja čime dolaziš u područje fitnessa. U domeni fitnessa možeš nastaviti poboljšavati svoje sposobnosti i ostvarivati ciljeve s naglaskom na očuvanju zdravlja uz smanjene rizike. Daljnjim napretkom svog fitness statusa ulaziš u područje sporta gdje je izvedba nekad važnija od mogućih rizika.


Mi se bavimo domenom fitnessa i njegovim komponentama. Na Fitnes Učilištu napravljen je projekt Fitness Index koji definira i ispituje sastavnice zdravstvenog fitnessa. Ako želiš naučiti o kojim komponentama je riječ i kako utječu na tvoje zdravlje, na njihovoj stranici možeš saznati više o tome.


Obrati nam se ako tek započinješ svoj put prema višem zdravstvenom statusu ili ako želiš nadograditi svoje znanje o treningu ili prehrani.
gif


188 views0 comments

Recent Posts

See All